Aantal stortingen : 51
Spaarbedrag totaal : BTC 7.5040793
Maandsaldo : EFL 18000.18364135
 

Stopzetten van het spaarplan

Het spaarplan start op het moment dat je een storting hebt gedaan en stopt automatisch na 10 jaar, maar je kunt het spaarplan tussentijds stopzetten. We behandelen dat hier stapsgewijs :

Stap 1 : Het spaarvarkentje stukslaan

Je kunt op ieder moment bij je spaargeld door de privé-sleutel van je e-Gulden spaaradres in een e-Gulden portemonnee te stoppen. Het spaarplan loop dan nog wel gewoon door, maar het "echte" sparen is voorbij omdat je nu voortaan rechtstreeks bij je geld kunt.
 • Download de e-Gulden software, start hem op en wacht tot de blockchain is geladen.
 • Zorg in ieder geval dat je portemonnee wordt versleuteld met een wachtwoord via het menu Instellingen-Versleutel portemonnee
 • Zorg nu dat je de private-key die hoort bij je spaarplan bij de hand hebt. Type de private key bijvoorbeeld alvast in in je kladblok en selecteer hem met CTRL-C of kopieer hem uit een bestand waar je hem had hebt opgeslagen
 • in de e-Gulden software ga je naar het menu Hulp-Debugscherm. Daar klik je op het tabblad Console en type je "walletpassphrase [je wachtwoord] 600", gevolgd door ENTER. (door het getal 600 heb je nu 10 minuten (600 seconden) de tijd voor het vervolg)
 • Vervolgens type je "importprivkey CTRL-V spaarplan true" gevolgd door ENTER. (CTRL-V voer je uit door de CTRL-toets ingedrukt te houden en vervolgens op de V te drukken, zodat je de Privé-sleutel op die plaats plakt). Nu gaat de e-Gulden portemonnee een tijdje aan de gang om alle stortingen uit het verleden bij elkaar te zoeken. Na een tijdje zul je zien dat je saldo is bijgewerkt.

Stap 2 : Het restant van je inleg terugvragen

Met stap 1 kun je bij je spaargeld, maar nog niet bij het restant van de ingelegde bitcoins. Mocht je dat willen zorg er dan voor dat je een bitcoin-adres bij de hand hebt waar de resterende fondsen naar toegestort moeten worden. Als je dat niet hebt ga dan bijvoorbeeld naar easywallet.org en volg de instructies.
 • Na stap 1 kun je bewijzen dat je eigenaar bent van het spaarplan-adres en het spaarplan stopzetten door binnen je e-Guldenportemonnee te gaan naar menu Bestand-Onderteken bericht.
 • In het bovenste veld type je het e-Gulden publieke spaarplan-adres in (of via knip-plak)
 • in het grote tekstvlak type je "STOP bitcoinadres"; Voor bitcoinadres vul je natuurlijk in waar het restant van de inleg naar toe moet.
 • Klik vervolgens op onderteken bericht. De software vraagt dan om het wachtwoord en vult daarna de handtekening in.
 • Tenslotte vul je de drie velden, die nu nog in je e-Gulden software in beeld staan, in de onderstaande tabel in en druk op de verzend-knop.
 • Attentie: Momenteel zijn we in het laatste jaar van het spaarplan en de transactiekosten voor de overdracht van Bitcoin zijn aanzienlijk (zie bijvoorbeeld mempool.space). Als deze transactiekosten hoger zijn dan het spaarrestant dan is het niet mogelijk het restant over het bitcoinnetwerk te versturen. Ook is het zonde als meer dan 50% van het spaarrestant verloren zou gaan aan transactiekosten. In dergelijke gevallen zal het spaarplan niet worden onderbroken omdat dat de enige redelijke optie is.e-Gulden Publieke sleutel
Bericht
Handtekening